Szél Bernadett: A Momentum Mozgalom erejét a közösség ereje adja

2021. Feb. 21. | Beszédek

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszéde a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentő eseményén.

Tudom, mit jelent miniszterelnök-jelöltnek lenni. Tudom, mekkora kihívás ez, és milyen komoly döntéseket kell meghozni ahhoz, hogy valaki felvállalja az ezzel járó felelősséget.

Nagyon fontos döntésnek tartom, hogy Fekete-Győr András felvállalta ezt. Jó szívvel állok mellette, és támogatom ezen az úton. Igazából eddig is ezt tettem, az elmúlt két évben sokszor álltunk egymás mellett, és harcoltunk számunkra és Magyarország számára fontos ügyekért.

Láttam őt keményen dolgozni: mozgalmat szervezni, utcán kampányolni, fiatalokat mozgósítani, pártot vezetni. Olyan ügyekbe fektetni energiát, amik elsőre reménytelennek tűntek – de megcsinálta!

Láttam őt együttműködni. András megrögzötten együttműködő ember, és ez az a képesség, amire a leendő kormánynak a legnagyobb szüksége lesz. A bizalmon alapuló együttműködés képességére.

Láttam őt reményt adni. Bármit, amit eddig tett, ugyanazzal a lendülettel, hittel és meggyőződéssel tette. Akarta, hogy sikerüljön, és hitt abban, hogy sikerülni fog. Reményt tudott adni az embereknek. És tudjuk: remény nélkül nem lesz változás.

Andrásnak van még egy titkos erőforrása, amit úgy hívnak: közösség. Miniszterelnök-jelöltként az egyik legfontosabb tanulság számomra az volt, mennyire fontos, hogy erős, támogató közösség álljon a vezető mellett. Andrásnak ez megvan. A Momentum Mozgalom erejét a közösség ereje adja.   

A Momentum ráadásul ma az a párt, amelyik hitelesen képviseli azt az újfajta, mozgalmi politizálást, amiben én is hiszek. A bátor, újító, cselekvő politizálást. Az emberközeli, embereket szolgáló politizálást. A tisztességes és nem megalkuvó politizálást.

És nagyon kell nekünk ez az erő. A jelenlegi kormányt egyrészt le kell váltanunk, de meg is kell haladnunk. Sokkal jobban kell csinálnunk.  Bár a kormány mindent megtett azért, hogy elhitesse velünk, a politika valami eredendően romlott dolog, ahol mindenki csak a maga pecsenyéjét sütögeti, nekünk be kell bizonyítanunk, hogy ez nem igaz!

Meg kell tisztítanunk a politikát a hazugságoktól és a korrupciótól. Vissza kell adnunk a politikát az embereknek, és az embereket a politikának. Meg kell mutatnunk, milyen az, amikor a politika a valóságról szól, és az emberekért van. Amikor nem az emberek keresik a hatalom kegyeit, hanem fordítva. Nem kisebb feladat ez, mint egy új társadalmi szerződés.

És amikor a politika újra a közös ügyeinkről fog szólni, a zöld ügy is az őt megillető helyre kerülhet. Az azonnali cselekvést sürgető közügyek közé. Én úgy látom, hogy a Momentum, és személyesen András pontosan érti és tudja: a klíma-és környezeti válság, és az összeomlást kísérő elembertelenedés a bolygót fenyegető legnagyobb kihívás.

Ha tovább folytatjuk a patópáli halogató és potyautas politikát, akkor esélyünk nincs a jövő generációknak egy élhető bolygót hátrahagyni. Felelősséggel tartozunk a jövő generációk felé, és a mi kezünkben van a lehetőség, hogy döntsünk a jövőjükről. Még időben visszafordíthatjuk a folyamatokat, félreránthatjuk a kormányt.

Valójában nincs választásunk: ha lesz jövő, az egészen biztosan zöld lesz. Mert csak így élhetünk túl. A Momentum a fiatalokat sikeresen megszólítani képes és cselekvő pártként pontosan tudja, lépni kell, méghozzá most. Minden tudásunk és eszközünk megvan ehhez. András, én veled vagyok!