Nyugati színvonalú munkahelyek, nyugati színvonalú élet

2021. Apr. 27. | Beszédek

Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa

A Momentum gazdaságpolitikája arról szól, hogy jó munkahelye egyen minden magyar embernek!

Mert, ha nem jó a munkahelyünk, kiégünk, feszültségeket és sérelmeket viszünk ki az utcára, majd haza, rámegy az egészségünk és végül idő előtt meghalunk.

Nem jó az a munkahely, ahol méltatlan a fizetés, ahol értelmetlen feladatokkal, felesleges adminisztrációval megy el az idő, ahol igazságtalanságokkal szembesülünk és üvöltözik a főnök a beosztottakkal – mert ma Magyarországon még sokszor az agresszió a vezetési eszköz…

A jó munkahelyen értéket teremtünk, jó a munkaközösség és a környezet, elismerésben van részünk és hazatérve büszkén mesélhetünk a gyerekeinknek arról, mit dolgozik apa és anya!

Ehhez rugalmas munkaügyi szabályozásra van szükség, nem pedig olyanra, mint a hírhedt rabszolgatörvény, amely csak a munkaadók számára biztosítja a rugalmasságot. Ezt megszüntetjük, és helyette a munkavállalókat hozzuk helyzetbe:

Erről szól az a program, hogy 2030-ra általánosan elérhető lesz a 4 napos munkahét. Mert több időt kell a szeretteinkre, több időt kell a feltöltődésre, a tanulásra a kapcsolatainkra fordítani. Persze aki akar, dolgozhat többet, de azt a munkaadó fizesse meg extra túlóraként! Sok számolás és elemzés után arra jutottunk, hogy összességében több és értékesebb munka valósul majd meg így Magyarországon.

Sokan joggal érzik, hogy igazságtalanul kevés a fizetésük, különösen másokéval összevetve. Ez mérgező; sokan ezért vándoroltak külföldre, váltanak más szakmára a szívük szerinti élethivatásukról, vagy csak keserűen együttélnek a méltánytalansággal. 

Szerintünk például nem járja, hogy az ország akár legjobb tanára is sokkal kevesebbet keres mint egy minisztériumi osztályvezető. Mert mutogathatunk a piacra, de valójában a legnagyobb igazságtalanságok az állami szektorban vannak. Márpedig az állam a legnagyobb munkaadó, a dolgozók harmadát foglalkoztatja, és az állami szféra bérarányai tovagyűrűznek az egész gazdaságba.

Persze az állam évtizedenként ad-hoc módon rendezi egyes csoportok béreit. Most épp az orvosokét, –  ez a Momentum régi követelése volt. Azt hinnénk legalább egy ilyen béremelést nem lehet elrontani, de a most még ezt is sikerül olyan arrogánsan, pökhendien csinálni a kormányunknak, hogy a járvány közepén veszélyezteti az egészségügyet, miközben fenntartják a torz és igazságtalan bérarányokat. Mi egy általános bérrendezést indítunk el, amely kifejezi az egyes munkák valódi értékét! 

A rugalmas nyugdíj javaslatunk egyszerre szól a jó munkáról és a kiszámítható partner-államról.

Egyéni számlát vezetünk be, ahol mindenki nyomonkövetheti, hogy mennyi járulékot fizetett be a közösbe az élete során és az életkora és a befizetései alapján egyértelműen láthatja, hogy mekkora nyugdíjra számíthat. A mai nyugdíjrendszer túlbonyolított, mégis merev és buta. A Momentum egyéni számlás rendszerében nem csak az utolsó évek fizetésétől függ majd a nyugdíj és nem egy faék egyszerűségű nyugdíjkorhatár lesz, hanem az emberek szabadon dönthetnek, arról, meddig akarnak dolgozni – mert minden egyes befizetett fillér emeli a várható nyugdíjukat – .Mert nekünk szükségünk van az idősekre, hogy akár csak részmunkaidőben is, de átadják tapasztalataikat és mellettünk legyenek.

Az egyéni nyilvántartási számlák nyitják ki az életközepi nyugdíj lehetőségét! Mi nem csak azt szajkózzuk, hogy élethosszig kell tanulni és tudni kell váltani, hanem értjük, hogy az életben vannak kemény időszakok: jöhet váratlan betegség, vagy a családban szorul valaki segítségre, kilátástalanná válik a jövő. Ilyenkor kell idő a nehézségek kezelésére és az újratervezésre is. Ma 20-30-40 év kemény munka után is maximum segélyt kérhetsz 3 hónapra – …  A MOMENTUM nyugdíjrendszerében a te korábbi munkád, befizetéseid tesznek jogosulttá: 35 év felett mindenki kap 6 hónapot, hogy rendbe rakja az életét. 

Mi nem akarunk olyan államot, amelyik szívesen szórja mások pénzét, megmondja mi épüljön, hogy fejlesszék magukat a vállalkozások, és ajnározza magát szétplakátolva az egész országot, csak közben épp a saját dolgát nem végzi rendesen.

Mi olyan partnerállamot akarunk, amely az itt élő- emberekre figyel, partnernek tekinti őket. A közös államunk a ti partneretek lesz! A munkában, a szolgáltatásokban, az óvodában, az iskolában, az egészségügyben, az élet minden területén! Egyszerűbbé, és olcsóbbá tesszük a partner-államot!

Mert ma egy átlagos vállalkozásnak évi 277 órájába telik csak az adóügyintézés. Végig elemeztük ennek minden lépését és vállalni tudjuk, hogy ezt kevesebb mint a felére csökkentjük! És így tovább a rengeteg engedélyeztetési és egyéb bürokratikus folyamattal is! És eltöröljük a felesleges sarcokat, még bizony a kötelező kamarai díjat is.

Ehhez digitalizálni fogjuk a közszolgáltatásokat. Nem harsány megmondó, hanem a dolgát végző okos partnerállamot építünk. Észtország el tudta érni, hogy a népszavazások, az egészségügy, az oktatás, valamint a közigazgatás is magasan digitalizált legyen, megvannak a jó példák és eszközök, idehaza mi is megvalósítjuk ezt!

A partnerállam jól gazdálkodik a nemzeti vagyonnal. Ezért hozzuk létre a Magyarország-részvényt!

Az állami vállalatok, ma átláthatatlanul működnek és a kormány úgy szórja-veszi a nemzeti vagyont mintha a sajátja lenne. A Magyarország-részvény programunkban minden magyar állampolgár nyomon követheti majd, hogy mennyi jut rá az állami vállalatok vagyonából. És részesedik is ezen vállalatok nyereségéből! Ezzel biztosítjuk, hogy a nemzeti vagyon megmarad és ezt mindenki ellenőrizheti.

A partnerállam nem hagy cserben. Újra kell huzaloznunk az országot, mert ma a kormány cserbenhagy számos vidéket, kistelepülést. Leépül a közlekedés, nem lehet elérni szolgáltatásokat, falvak öregednek és néptelenednek el. A közösségi közlekedést úgy fejlesztjük, hogy a helyiek dönthessenek a menetrendekről, és a kisebb falvakban igényalapú kisbuszos közlekedést vezetünk be.

A mezőgazdaságban felülvizsgáljuk a zöldbárók és oligarchák jogtalan földszerzéseit, és olyan támogatási rendszert hozunk létre, amiben nem politikai hovatartozás alapján jár több pénz. Ösztönözzük az innovatív, környezet-, és talajkímélő gazdálkodást. Támogatjuk a közösségi gazdálkodást és élelmiszertermelést, amelyben egy kistérség települései egymás termelői, feldolgozói és fogyasztói lesznek, ezzel rövidítve az ellátási láncot és segítve a kistermelők piacra jutását.

Ezért van szükség új rendszerváltásra.

Címke: