Nyugati színvonalú egészségügyet építünk

2021. Apr. 27. | Beszédek

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, fővárosi képviselője

Tapasztaltatok vagy hallottatok olyan esetről, amikor felhívtátok az orvosi ügyeletet, de azt tanácsolták, hogy hívjátok a mentőket? Majd amikor felhívtátok a mentőket, azt mondták, hogy a problémád az orvosi ügyelet feladata? Végül saját magad mentél be a legközelebbi sürgősségi osztályra, ahol több óra várakozás után tudtak csak ellátni? Sajnos ez mindennapos eset.

A kormányváltás után nem fordulhat elő, hogy órákig tartson csak a segítségkérés, amikor valaki rosszul van. A Momentummal ezért megszüntetjük a sürgősségi ellátás betegbiztonságot veszélyeztető párhuzamosságait, egységes telefonszámot és irányítást hozunk létre. Ahol lehetőség van rá, a sürgősségi betegellátó osztályt és a háziorvosi ügyeletet egy helyen, egykapus rendszerben szervezzük meg. Mindenki megfelelő ellátáshoz fog jutni, a világos betegutak révén pedig csökken a sürgősségi osztályok leterheltsége, jobb és hatékonyabb lesz az akut betegellátás.

Ismerős érzés, hogy nem sürgős problémával is nehéz eligazodni a magyar egészségügyben? Brit mintára egy felületen fogjátok megtalálni a fontos egészségügyi információkat és világos lesz, hogy mikor kit kell hívni, hová kell fordulni. Olyan ellátórendszert képzelünk el, melyben a betegutak egyértelműek, a betegek nem vesznek el a rendszerben és mindenki időben hozzájut a számára szükséges ellátáshoz. Ezért ellátásszervezők hálózatát hozzuk létre, akik végigkísérnek az ellátásod egészén. A háziorvosodtól nem csak egy beutalót kapsz, hanem segítséget a következő lépéshez.

Előfordult veled, hogy hónapok múlva kaptál időpontot egy szakrendelésre, ezért inkább egy magánrendelőbe mentél? A magyarok a befizetett tb-járulék mellett egyre többet költenek magánegészségügyi ellátásra is. A várólisták csökkentése céljából mi brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonjuk az állami betegellátásba. Lehetővé tesszük, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. A szektorsemleges finanszírozás elve alapján a valós költségeken alapuló térítési összeget az állami és a magánszolgáltatók esetében is egységessé tesszük. Közvetlenül az ellátásért ezen felül nem kérhet pénzt egyik ellátó sem.

Daganat gyanúja esetén az idő különösen fontos, minden nap számít. Különösen fontos ez, amikor az Európai Unióban a magyarok közül halnak meg legtöbben daganat miatt. Finnországban 220, Magyarországon 345 ember hal meg minden 100.000 emberből daganatos betegség miatt. Pedig a megoldásra számos jó példa van.

Rendszeres szűrővizsgálatok szervezése, a szűréseken történő részvétel támogatása, az egészséges életmód ösztönzése és a betegek figyelmes segítése az ellátás egésze alatt. Ezek azok az eszközök, amelyekkel eredményesen küzdhetünk a daganatos betegségek ellen

A Momentum támogatja, hogy bővítsük a szervezett szűrővizsgálatok rendszerét. A célunk, hogy minél többen el tudjanak menni a szűrésekre, ezért államilag fizetett szabadnapokat biztosítunk rá.

A korai felismerés érdekében növeljük a CT, az MR, az ultrahang és a szövettani vizsgálatok számát, ahogy ezt a munkát a Fővárosban már elkezdtük. Élet, a kormányváltás után, pénzen nem múlhat.

Magyarországon annak ellenére magas az orvos-beteg találkozások száma, hogy sok feladatot magasan képzett, egyetemi végzettségű ápolók is elláthatnának. Az ő képességeik, tudásuk most kihasználatlanok. 21. századi eszközökkel a személyes találkozások jelentős része megspórolható lenne. Mi ezért a szakrendelők és a háziorvosok számára digitális egészségügyi, távdiagnosztikai eszközöket biztosítunk. A háziorvosok munkáját pedig ellátásszervezők, dietetikusok, gyógytornászok és az otthonápolást, a krónikus betegek gondozását segítő ápolók fogják kiegészíteni.

A betegségek megelőzését, az egészségfejlesztést azonban már gyermekkorban el kell kezdeni. Modern, interaktív megelőzési és egészségfejlesztési programokat indítunk minden iskolában. Az élményközpontú testnevelés és egyéni értékelési rendszer bevezetésével elősegítjük, hogy a sportolás gyermekkorban szokássá váljon. A gyakorlati megvalósításában kulcsszerepet játszanak majd a helyi sportszervezetek. Bevezetjük a testmozgás orvosi receptre történő felírását, amellyel svéd és belga mintára támogatjuk a mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos emberek rehabilitációját.

Nemcsak a testi, hanem a mentális egészségre is figyelmet fordítunk. 389 ezer alkoholista ember és családjuk vár segítségre. Köztük volt édesapám is. 54 éves korában bekövetkező halálával betegsége éveket vett el a közös időnkből. A mentális betegségek ugyanolyan súlyosak és rombolóak lehetnek, mint testi problémák és gyakran együtt is járnak. Ezért megteremtjük a lehetőséget, hogy aki segítségre szorul, krízishelyzetbe kerül, annak legyen kihez fordulnia és ne féljen segítséget kérni.

Beszéljünk a mindennapi hősökről is: az egészségügyi és szociális szakemberekről, akik nélkül egyetlen egészségpolitikai program sem fog megvalósulni. Az ő mentális egészségük megőrzése érdekében programokat indítunk a kiégés megelőzésére és a poszttraumás stressz feldolgozására.

Azonban ez nem lesz elég, mert jelenleg elavult, gyakran még csak nem is 20., hanem 19. századi körülmények között dolgoznak. Egy mentőápoló alapfizetése 4-6 éves tapasztalattal ma körülbelül nettó 180 ezer forint. A fizetése különböző pótlékokkal, délután, éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon és túlórában dolgozva akár az országos nettó átlagkeresetet is elérheti. Akár. Számukra is megfelelő megbecsülést és munkakörülményeket kell biztosítanunk. A Momentum ezért kezdeményezni fogja, hogy  jelentősen emeljük az ápolók és asszisztensek alapfizetését, hogy az elérje a megemelt orvosi fizetések minimum 60%-át. Fokozatosan kétszeresére emeljük az egészségügyi szakdolgozók számát. Támogatjuk a pályaelhagyók és a külföldre költözők visszatérését a magyar egészségügybe.

Olyan egészségügyért dolgozunk, ahol a betegek európai szintű kórházakban gyógyulhatnak, az orvosok, ápolók pedig 21. századi környezetben dolgozhatnak.

Címke: