Hadházy Ákos: A hitelesség a mi fegyverünk a korrupt politikusok ellen

2021. Feb. 21. | Beszédek

El kell, hogy mondjam, engem is elég sokan piszkáltak, hogy induljak miniszterelnök jelöltként. Ahhoz, hogy Fekete-Győr Andrást ajánlani tudjam, beszélnem kell arról is, hogy ezt egyelőre miért nem vállaltam el. Van ennek egy gyakorlati és egy elvi oka. Mindkettő elég súlyos és komoly érv. A gyakorlati ok, hogy az én személyes célom az, hogy a kormányváltás után minél több embert küldjek börtönbe a magyar történelem legnagyobb szervezett csalásának, az EU-pénzek ellopásának elkövetői közül. Ezen kívül pedig jogszabályok módosításának sorával és kiemelt figyelemmel akadályozzam meg, hogy az új kormány alatt esetleg kísértésbe eshessenek azok, akik szerint a korrupció az, amiből őt kihagyják.

Túl mélyen beleástam magam a rendszerbe ahhoz, hogy lássam, milyen óriási munka lesz ez – mekkora hazudozó az, aki azt mondja, hogy MINDENKIT elszámoltatunk. Ha csak a legnagyobb gazemberek felelősségre vonását ígérem, az is egész embert kívánó feladat, és a nap nekem is csak 24 órából áll. Így aztán ha van, aki vállalja  a miniszterelnöki feladatokat, de közben szabad kezet ad nekem az eddigi elkövetők felelősségre vonásában és az esetleges új elkövetők megakadályozásában, akkor én annak nagyon örülök.

Az eddig felmerült jelöltek között vannak ilyenek és különösen jó szívvel ajánlom Fekete-Győr Andrást, akinek vezetésével a Momentum különösen aktívan szervezte és segítette az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtést.

A második ok, ami miatt egyelőre nem vállalok miniszterelnök-jelöltséget, az egy elvi ok. Aki ma utazott ide a helyszínre, az legalább egy bizonyítékot látott arra, hogy a 2022-es választás egy elcsalt választás lesz. Attól függően, hogy milyen messziről jött, egynél sokkal több plakátot is láthatott, ahol a kormány propagandahirdetésekben reklámozza magát és a fantasztikusnak mondott sikereit. Ahol a kormány éveken keresztül százmilliárdokból kampányol, az ellenzéknek pedig csak az utolsó hónapban lesz lehetősége plakátokat kitenni, de csak ott, ahol a fideszes reklámcégek megengedik, nem beszélhetünk választásról. Sajnos az ellenzék egyáltalán nem tett meg mindent ez ellen, sőt. De soha nem felejtem el, hogy a propaganda elleni küzdelem egyetlen értékelhető ütközete a Momentum nélkül nem jöhetett volna létre. Andrásék segítettek megszervezni, hogy azon a fagyos hideg estén több ezer emberrel gyalogoltuk le a nyolc kilométert. Andrással fogalmaztuk meg az öt pontot. Mivel András nem volt még képviselő, ezért nem engedték be az épületbe, de soha nem fogom elfelejteni, hogy azon a téli éjszakai túrán ott volt mellettünk

Az összefogó ellenzék viszont most úgy döntött, hogy úgy is elindul a választáson, hogy az igazán kívül semmilye nincsen. Persze az is nagyon nagy dolog, ha igazunk van, sőt. De a propaganda még mindig nagyon sok embert meg tud téveszteni, a kis falvakban az EU pénzekkel megzsarolt polgármesterek még mindig a Fidesz mellett fognak kampányolni, a külföldön dolgozó magyarok pedig most sem szavazhatnak majd levélben, és sorolhatnánk azokat a tényeket, ami miatt nem beszélhetünk tisztességes választásról.

A mérések szerint így is kétesélyes az eredmény, de tisztességes játékszabályok miatt most nem azon kellene gondolkodnunk, hogy 49 vagy 52 százaléka lesz-e a Fidesznek, hanem hogy bejut-e a Parlamentbe. Fakarddal fogunk indulni egy átkozott tank ellen, ami akkor is kérdéseket vet fel, ha tudjuk, hogy az igazság mellettünk van. Soha nem rejtettem véka alá azt a véleményemet, hogy ilyen körülmények között el kellene gondolkodni, hogy egyáltalán induljunk-e.

Az ellenzék azonban döntött az indulás mellett, és ebben az esetben meg kell találni a fakard mellé mégiscsak valami fegyvert, mert ha csak fakarddal indulnánk, azzal becsapnánk saját választóinkat. Igazság szerint létezik ilyen fegyver.

Létezik egy vállról indítható páncéltörő ágyú. Ez pedig nem más, mint a hitelesség.

A hitelesség, amit hiteles és kikezdhetetlen jelöltek jelentenek.  A magyar emberek a politikától biztonságot várnak, a politikusoktól pedig végre valódi változást. Változást leginkább abban, hogy legyen végre jogi következménye a lopásnak és egy új kormány ne csak az elődje korrupciójáról meséljen, hanem akadályozza meg azt, hogy saját emberei kísértésbe essenek.

A tank páncélját azonban csak olyan jelöltekkel lehet feltörni, akitől nem csak hallják az emberek a változás ígéretét, hanem látják is rajtuk. Ezt ismerte fel Fekete-Győr András és ezért ajánlom őt jó szívvel a miniszterelnöki előválasztáson