Fekete-Győr András: Új Magyarországot építünk!

2021. Feb. 21. | Beszédek

Érzem azt az elszántságot, amit most több százezer, több millió magyar érez: hogy pontot kell tenni egy elhazudott, elcsalt, egy ellopott rendszerváltás végére! Ki kell mondanunk: új arcok, tiszta, hazájukat őszintén szerető emberek kellenek a magyar politikába, hogy végre megteremtsük az ÚJ MAGYARORSZÁGOT!

Büszke vagyok, hogy ma itt vagyunk együtt, és hogy a Momentum közösségét erősítitek.

Büszke vagyok azért is, mert tudom, hogy honnan indultunk. Emlékszem arra, hogy több, mint négy évvel ezelőtt a politikai elit – tulajdonképpen – kiröhögött minket, amikor hóban-fagyban-latyakban gyűjtöttük az aláírásokat a NOlimpia kampány során. Akkor a célunk az volt, hogy bebizonyítsuk: a magyarokat nem lehet hülyének nézni! Hogy bebizonyítsuk: minden magyar embernek van beleszólása a közös jövőbe!

Emlékszem arra is, amikor két évvel ezelőtt, az Európai Parlamenti választásokon a hitetlenkedőkre rácáfolva, végérvényesen bebizonyosodott: a momentumos új arcoknak, és annak az új politikának, amit mi együtt képviselünk, központi helye van a közéletben. És ami még ennél is fontosabb, akkor, milliók szavaztak igennel arra, hogy Magyarország helye nem az oroszok és a kínaiak, hanem a finnek és a németek között van. Nem a diktatúrában, hanem a nyugati demokráciák között!

Ezalatt a pár év alatt, hosszú utat tettünk meg együtt. Út közben pedig rengetegen csatlakoztak hozzánk – aktivisták, támogatók, szimpatizánsok. A külföldre költözött pályakezdőtől, az itthon maradt pedagóguson, kisvállalkozón, művészen át, az unokái jövőjéért aggódó nyugdíjasig.

Közülük ma sokan online csatlakoztak hozzánk. Köszönöm, hogy ti is itt vagytok

De honnan indultunk?

2014-ben nem hittem a szememnek, hogy az akkori ellenzék pártjai egymással viaskodva, a régi, kiégett arcokat felsorakoztatva vágtak neki a parlamenti választásnak – majd buktak el csúfosan a Fidesszel szemben. Rájöttem arra, hogy ha a mi generációnk nem szervezi meg magát, akkor az a Magyarország, amit ismerünk és szeretünk, megszűnhet létezni. Rájöttem, hogy ha nem teszek semmit a hazámért, a gyerekeim már nem itthon, Magyarországon fognak felnőni, hanem valahol Európában, távol Orbán Viktor rendszerétől. De engem minden Magyarországhoz köt: itt születtem, itt lettem először szerelmes, itt akarok élni. Azt szeretném, hogy a gyerekeim itt nőjenek fel, itt tanuljanak, és itt boldoguljanak. Ezért megszerveztem az új politikai generációt, és megalapítottuk a Momentumot. 

A Momentum alapítóinak a rendszerváltás óta eltelt három évtized majdnem a teljes élete. Beleszülettünk a szabadságba, de nem a szabadság lett az életünk meghatározó élménye, hanem a szabadság tudatos, aljas korlátozása, sőt rendszerszintű lebontásaA mi generációnk alapélménye az, hogy az emberek félnek a hatalomtól, ahogy ezt a szüleink a 70-es- 80-as évekről mesélték. A mi generációnk alapélménye, hogy a máshogy gondolkodókat, a más véleményen lévőket ez a hatalom kirekeszti, megbélyegzi, sőt nem egyszer hazaárulónak nevezi. A mi generációnk alapélménye, hogy a barátaink, ismerőseink, rokonaink külföldre menekültek, abból az elnyomó országból, amivé Orbán tette Magyarországot. És ki marad itthon nekünk? Mészáros Lőrinc, Rogán Tóni, Polt Péter, a lopás, a hazugság, a korrupció.

A mai politikai elit minden lehetőséget megkapott arra, hogy egy történelméhez visszataláló, békés, európai Magyarországot teremtsen. Nem élt a lehetőséggel. Sőt, visszaélt vele. Súlyosan! Az ő bűnük a mai megosztott és kifosztott Magyarország! Ma milliók érzik, hogy elvettek tőlük egy teljes generációnyi időt. Ez a félresikerült három évtized az én fiatalkorom, a szüleink felnőttkora, nagyszüleink nyugdíjas éveinek kezdete. 

Ma azért vagyunk itt, hogy egy új fejezetet nyissunk Magyarország történetében. Egy olyan fejezetet, amiben új arcok jönnek, hazájukat őszintén szerető politikusok, egy európai jövő: az új Magyarország. 

Mert nem vagyok hajlandó belenyugodni abba, hogy még egy generációnyi időt elveszítsünk! Nincs több feláldozni való időnk. Nem majd, nem egyszer, hanem most kell színre lépnie azoknak, akik új Magyarországot akarnak! Éppen ezért van szükség új arcokra, új politikára, különösen egy olyan év után, mint amilyet magunk mögött tudhatunk.

2020 életünk leghosszabb éve volt. 2020 mindannyiunkat próbára tett: megjelent egy eddig ismeretlen és láthatatlan vírus – vele együtt pedig a félelem és a bizonytalanság érzése. Az ilyen helyzetek mutatják meg, hogy kire számíthatunk igazán. Amikor nagy a baj, akkor derül ki, hogy milyen fából faragták az embert. Hogy segítő kezet nyújt az elesetteknek, vagy csak saját magával törődik. Hogy kimondja az igazságot, vagy elkeni azt. Hogy az emberekért cselekszik, vagy homokba dugja a fejét.

2020-ban a magyarok jelesre vizsgáztak emberségből, kitartásból, szolidaritásból. Az orvosok, a tanárok, a bolti eladók, a kényszerűségből biciklis futárként dolgozók, a maszkokat varró önkéntesek – mindenki azt tette, amit és amennyit bírt, a túlélés érdekében.

2020 a párhuzamos valóságok éve is volt. Kiderült, hogy két Magyarország létezik.

Van a kézzelfogható, az igazi, a mindennapok Magyarországa. Azoknak a millióknak a közös valósága, amiben mindannyian élünk. A többség, a 99% Magyarországa. És aztán van egy másik, egy olyan Magyarország, ami a tolvaj fideszes politikai elité: az 1%-é. Azoké, akik az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válsága idején is állami pénzeket lopva gazdagodtak tovább: a Lőrincek, a Tónik, a Tiborczok, és a haverok.

Ők azok, akik annyira más valóságban élnek, hogy halvány lila gőzük sincs, hogy a valódi Magyarország milyen. A fekete luxusautók nemcsak a miniszterelnököt és embereit takarják el, de már ők sem látnak ki a sötétített üvegen. Orbánék régóta nem a normális emberek életét élik. Nem tudják, mit jelent fizetésért dolgozni, és fogalmuk sincs, mit jelent hónapokat várni egy orvosi vizsgálatra. Ők a fideszes politikai elit, övék az 1% Magyarországa. Ők azok, akik tényleg nem értik, hogy milyen ma Magyarországon élni, sőt ami még rosszabb: nem is érdekli őket. Pedig sokan voltak, akik reménykedtek abban, hogy a 21. század legsúlyosabb válságában Orbán végre először életében az ország érdekeit helyezi a saját érdekei elé. De nem, még most sem.

Hogy a francba lehet az, hogy miközben a korrupt miniszterelnök 0 forintot hazudik a vagyonbevallásában, addig az apja multimilliárdos, a lányán 12 milliós óra villog, a fia 40 milliós angliai elit oktatását pedig a néppel fizetteti ki. És akkor még a magyar történelem leggazdagabb emberét, Orbán Viktor két lábon járó széfjét, Mészáros Lőrincet nem is említettem. Hogyan? Lassan mondom, hogy a hatalom verőemberei, a Németh Szilárdok, Budai Gyulák, és Bayer Zsoltok is megértsék, hogy mindenki megértse: Orbán Viktor és a fidesz mindannyiunkat hülyének néz. 

Az, hogy a kormány hogyan kezelte a válságot, röviden összefoglalható: nálunk a külügyminiszter engedélyezteti a vakcinát, a belügyminiszter kórházakat igazgat, az igazságügyi miniszter saját ingatlant fejleszt, eközben pedig az egészségügyért felelős miniszter… nos, ő Mátyás király csontjait keresi Horvátországban.

A számok nyelvén mindez több, mint 400 ezer fertőzöttet és 14.000 halottat jelent. Ha pedig a számok mögé nézünk, akkor rengeteg személyes tragédiát látunk.

Tíz éve Orbán azt mondja, hogy ők senkit nem hagynak az út szélén. Kérdezem a miniszterelnököt, mikor járt utoljára a két lábán és nem egy golyóálló mellényben vagy fekete autóban az utcán?! Hát nagyon rég… Miniszterelnök Úr, menjen ki, nézzen körbe, és bizony azt fogja látni, hogy Magyarország nagy részét az út szélén hagyták. 2020-ban kiderült: nemcsak Szájer József, de a nagyfőnök is meztelen

Itt az ideje a változásnak!

A Momentum azért jött létre, mert tudjuk és hisszük, hogy lehet jobban, sokkal jobban, tisztességesen is politizálni. Lendülettel, elhivatottsággal, tenni akarással. Hisszük, hogy a politikának nem a problémát, hanem a megoldást kell jelentenie.

Új arcokra, új célokra van szüksége Magyarországnak. Ez a kulcsa annak, hogy egy elpazarolt 20. század után Magyarország – és mi, magyarok – a 21. század győztesei legyünk. A Momentum célja, hogy elhozzuk ezt a változást! Hogy elhozzuk a társadalmi békét, hogy egyesítsük a kettészakadt Magyarországot! 

Tudjuk, hogy ehhez nem elég azt mondani, hogy “Orbán takarodj!”. Pontosan meg kell mondanunk, hogy milyen lesz ez az új Magyarország. Ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom: nyugati. Mert nem véletlen, hogy sok százezer magyar nem Nyizsnyij Novgorodba, hanem Berlinbe, nem Csunkingba, hanem Londonba megy, ha jobb munkát, szabad légkört, megbecsülést szeretne. Nem orosz, hanem finn oktatást akarunk. Nem kínai, hanem európai szabadságot akarunk. Nem korrupciót, hanem tiszta közéletet akarunk. A mi mintáink nem keletről jönnek. Nehogy már a honfoglaló magyarok útját visszafelé tegyük meg!

Rendszerszintű változásra, bátor, innovatív, ambíciózus célokra van szükség, hogy felépítsük az új Magyarországot! Erről szól az Új Magyarország terv, aminek nem véletlen, hogy az első pontja az új rendszerváltás

Bárkivel beszélek a kormányváltás utáni időről, ugyanaz a kérdés köszön vissza: hogyan fogunk egy új Magyarországot építeni úgy, hogy közben a fidesz által beépített emberek, behálózott intézmények és betárazott aknák vesznek minket körül? Egyáltalán, fogunk-e tudni így kormányozni – és főleg rendszert váltani.

A válaszom határozott igen. Az új rendszerváltás tervünk pontosan rögzíti, mit teszünk a kormányzás első 3, 30 és 300 napjában. Kész tervünk van arra, hogyan fogjuk jogállami eszközökkel, gyorsan és hatékonyan elszámoltatni a felelősöket, visszaszerezni Magyarországot és megakadályozni az ellopott vagyonok és a bűnözők kimenekítését. 

  • Ehhez új intézményeket, korrupció ellenes ügyészséget hozunk létre, és csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. 
  • Büntethetővé tesszük, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatában.
  • Szabaddá tesszük a magyar médiát, hogy a közmédia azt szolgálja, ami a nevében is van: a köz érdekeit. 
  • Közvetlenül választjuk a köztársasági elnököt és egy miniszterelnök legfeljebb két cikluson keresztül irányíthatja az országot. Mert soha többé ne történhet meg Magyarországon, hogy a kevesek uralkodnak sokak felett, és hogy egyetlen ember kénye-kedve szerint alakuljon a nemzet sorsa. 

Soha többé nem történhet meg, hogy a demokrácia tartalmát végérvényesen kiüresítsék, hogy jelzőkkel torzítsák el, mert a demokrácia vagy liberális vagy – mondjuk ki – nem létezik.

Az Új Magyarország nemcsak egy tisztességes, hanem egy képzett ország is, ahol a nyelvtudás, digitális ismeretek, csapatmunka, kreativitás, nem hiú ábránd, hanem magyar diákok és pályakezdők millióinak a valósága. 

Éppen ezért szükség van az oktatás teljes és átfogó megújítására. Még pedig a finn minta alapján. Mert mindenki tudja, hogy a finn oktatási rendszer az egyik legjobb a világon. És miért? Azért, mert ott a tanár, a diák, és a tudás számít.

Náluk nincs szükség például arra, hogy az iskolák fölött egy megmondó hatalom álljon: ezért megszüntetjük a KLIK-ket, és visszaadjuk az irányítást a tanároknak. Mert mi hiszünk abban, hogy az igazán fontos döntéseket helyben kell meghozni, és nem központilag. És mi bízunk a tanárokban, mert ők tudják, mire van szükségük a diákoknak. Minden nemzet arra költ a legtöbbet, ami a legfontosabb neki. Az Orbán-rendszerben a fideszes politikai elit keres sokat, az új Magyarországon a tanárok fognak. 

Nincs több vesztegetni való időnk. Ahogy az egészségügy megújításával sem várhatunk tovább. 

Az egészségügyi dolgozók már megmutatták, hogy mit tesznek az országért. Most az országon a sor, hogy megmutassa, mit tesz értük. Magyarországnak egy felkészült és felhatalmazással bíró egészségügyi miniszterre van szüksége. Nem pedig egy bábra, aki a legsúlyosabb egészségügyi válság közepén a pozsonyi csatát filmesíti meg. 

Az új Magyarország egészségügyi minisztere fog felelni azért, hogy brit és osztrák mintára a befizetett járulékért tisztességes, magas színvonalú ellátás járjon, mindenkinek. 

Az egészségünket hosszú távon azonban csak úgy őrizhetjük meg, ha a környezetünket is megvédjük. Ma a zöld kérdés létkérdés. 

Megújuló energiát és fenntartható Magyarországot akarunk! Paks 2 szerződéseit felmondjuk, a szélerőműveknek pedig zöld utat adunk. Évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállaljuk. 2035-től pedig kizárólag elektromos autókat engedünk forgalomba hozni Magyarországon.

Legyen Magyarország Közép-Európa legzöldebb országa!

Az Új Rendszerváltás véghezvitele, az oktatás korszerűsítése, az egészségügy megújítása, és a zöld fordulat nem valósítható meg egy 21. századi, innovatív gazdaságpolitika nélkül. Ennek négy sarokpontját emelem ki:  4 napos munkahét versenyképes gazdasággal, tulajdonjog, euró, és a rugalmas nyugdíj. 

Elérhetővé tesszük a 4 napos munkahetet 2030-ra 

A magyar ma túl sokat dolgozik, és túl korán hal meg. Célunk, hogy heti 32 óra munkával is lehessen annyit keresni, amiből tisztességesen meg lehet élni. A Momentum világképének középpontjában a szabadidő, a család, a stresszmentes élet, a kultúra, a sport ‒ te magad állsz. Nyugat-Európában az átlagos munkaidő közelebb áll a heti 32 órához, úgyhogy nem ördögtől való, ha kijelentjük: 2030-ra az új Magyarországon heti 4 napos lesz a munkaidő. 

Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, versenyképesebbé kell tenni Magyarországot. Éppen ezért támogatni fogjuk a munkavállalókat, hogy versenyképes szakképzettséget szerezzenek. Támogatni fogjuk a hazai vállalkozásokat abban, hogy magasabb hozzáadott értéket teremtve, fel tudják venni a versenyt Európával. A ‘Made in Hungary’ helyett, az “Invented in Hungary’ lesz a mottónk. Nem elég a gyártósorok országának lenni – helyünk van a tervezőasztalnál! 

Magyarország-részvényt kap minden magyar

Az állami vagyon legyen tényleg a közösségé Magyarországon! A norvég mintához hasonlóan tulajdonossá teszünk minden magyar embert az állami tulajdonú cégekben, így mindenki részesülhet ezek profitjából osztalék formájában.

Bevezetjük az Eurót

Az elmúlt tíz évben 100 forinttal lett drágább minden egyes euró. Csak az elmúlt két évben 50 forinttal drágult. Ezt a forintgyengülést nem Matolcsy György festménygyűjtő – állítólagos jegybankelnök -, hanem mi fizetjük meg a hétköznapokban. Drágul az import, nőnek az élelmiszerárak, és a pénzünk egyre kevesebbet ér Európában. Mindeközben Románia már az euró bevezetésére készül. Nem lehetünk Európa sereghajtói! Ezért a kormányváltás után bevezetjük az eurót. Mert euró nélkül sosem leszünk a nyugat része. 

Bevezetjük a bármikor felhasználható, rugalmas nyugdíjat

A mai nyugdíjrendszer egy letűnt kor lenyomata, egy olyan ígéret, ami a legtöbbeknek csalódást okoz és sokaknak elérhetetlen. Ezért van szükség egy rugalmas megoldásra, ami a döntést az emberek kezébe adja. Mindenkinek a nyugdíj-megtakarítását egyéni számlán vezetjük, amelyhez a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően is hozzáférhet annak tulajdonosa.

Hogy ez mit jelent? 35 év felett bármikor felvehetjük az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát, ha például elmennénk fél évre pihenni vagy tanulni vagy valamilyen váratlan dolog történik az életünkben.

Végezetül, de nem utolsó sorban, beszéljünk a legfontosabbról, a családról. 

Nekünk minden család számít.

Célunk, hogy mindenkinek esélyt adjunk arra, hogy szerető családban, biztos háttérrel nőhessen fel. És egy pillanatra álljunk itt meg! Egy családot nem a benne lévők nemi identitása határoz meg, hanem mindenek előtt az összetartás és a szeretet.

Ki kell mondanunk: teljesen mindegy, hogy egy vagy két szülő, hogy apa és anya, vagy két apa vagy két anya neveli a gyerekeit. A család az akkor is család. 

Mindenki azzal van elfoglalva, hogy hogyan kell, hogyan lehet legyőzni a fideszt. Persze, ez az első lépés. Szükséges, de nem elégséges. Nekünk, a Momentumnak van elképzelésünk arról, hogy milyen lesz az új Magyarország. 

Erről szól az Új Magyarország terv, és ezt a tervet fogjuk bemutatni részleteiben a következő hetekben és hónapokban.

A demokrácia teljes megcsúfolása az a választási törvény, amit a fidesz az elmúlt években, sőt, most a pendémia idején is, a rendkívüli felhatalmazásával visszaélve, úgy változtatott meg, hogy mindig maga felé lejtsen a pálya. 2022-ben egy kegyetlenül nehéz mérkőzés  elé nézünk. A pálya lejt, a kapunk nagyobb, pénz, paripa, bíró… Minden az ellenfelünket segíti. A mi erőnk az összefogásban, az egymásba kapaszkodásban, az egymásért való küzdésben rejlik. És a legnagyobb erőnk, hogy tudjuk mindezt nem magunkért, hanem egy új Magyarországért tesszük. A Menekülés a győzelembe című film jut eszembe, ahol reménytelenségből remény, a reményből pedig szabadság lett. 

Hogy a reménytelenségből szabadság legyen, nem egy pártra, hanem a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség.

Mostanra az ország meggyőző többsége megértette, hogy változásra van szükség, mert különben Magyarország elveszít egy teljes generációt. Változásra van szükség, hogy itthon boldogulhassunk. Az én dolgom ennek a változásnak az elérése. A Momentum dolga ennek a változásnak az elérése. Az ellenzéki összefogás dolga ennek a változásnak az elérése.

Az előválasztást messziről figyelők azt gondolhatják: az orbáni politikára csak két válasz van. Hogy menjünk vissza a múltba, a 2010 előtti világba, vagy hogy próbáljunk parányi szigeteken elkeseredetten túlélni. Én egyik úttal sem értek egyet. Hiszem, hogy van lehetőség egy új útra, egy másik útra. A jövőbe vezető útra.

Ez az út pedig az előválasztással kezdődik, aminek a végén kiderül, hogy ki fogja képviselni közös miniszterelnök-jelöltként a magyarok millióit. Legyen bárki is a közös jelöltünk, mindannyiunknak kötelessége, hogy támogassa őt abban, hogy 2022 után az új Magyarország lehetőségét megteremtsük. A Momentum közössége nevében beszélek akkor, amikor kijelentem: ránk számíthattok, mi segíteni fogunk ott ahol tudunk és párttól függetlenül, támogatni fogjuk a közös miniszterelnök-jelöltet.

A beszédemet azzal kezdtem, hogy büszke vagyok arra, hogy ma itt lehetek veletek. Emlékeztek? Amikor elindultunk sokan megmosolyogtak, naivnak hittek. Sőt leírtak minket. Azt mondták, lehetetlen a nulláról új politikai közösséget építeni. De én azt mondtam, vágjunk bele!

Azt mondták lehetetlen a fiatalokat és a politikából kiábrándultakat egy közösségbe szervezni. De én azt mondtam,vágjunk bele!

Aztán emlékeztek, sárban, latyakban, minuszban elkezdtük gyűjteni az aláírásokat az olimpiai népszavazás mellett, annak ellenére, hogy Orbán már döntött: lesz Olimpia.  

Akkor is sokan mondták: lehetetlen az elnyomó hatalommal szemben, ez nem sikerülhet.

De én azt mondtam, vágjunk bele!

És sikerült. 

Mi voltunk az egyetlenek az elmúlt tíz évben, akik Orbán Viktort és a Fideszt legyőztük nyílt sisakos küzdelemben. Nem a parlamentben betanult hangzatos beszédekkel, hanem kint az utcán, nem habony árpád sunyiságával, hanem őszintén, tisztán, nem óriásplakáttal, nem média hatalommal, nem üres propagandával, hanem az emberek között. 

A lehetetlen a mi szótárunkban nem létezik. Úgyhogy most is azt mondom: vágjunk bele. 

Elfogadom a Momentum közösségének felkérését – miniszterelnökjelöltként képviselni fogom az új Magyarország tervét az előválasztásokon.  

Vágjunk bele együtt! A nagyszüleinkért, a szüleinkért, a gyerekeinkért, az unokáinkért. A demokráciáért. Az új Magyarországért.

Válaszd a jövőt és a magyar név megint szép lesz.