Fekete-Győr András: Új arcokkal építünk egy nyugati Magyarországot

2021. Apr. 27. | Beszédek

A hitünk az, hogy új arcok kellenek a politikába. A hitünk az, hogy Új Magyarországot kell építenünk. Új arcok, új Magyarország.
Az elkövetkező közel egy órában a Momentum szakpolitikusai, igen, az új arcok fogják bemutatni nektek részletesebben, hogy hogyan képzeli el a Momentum az Új Magyarország felépítését.

Eleve szokatlan lesz, mert – ki kell mondjuk – elszoktunk a választási programok bemutatásától. A Fidesz az elmúlt években nagyon komoly, mélyenszántó programokat mutatott be. Az egyik az volt, hogy folytatjuk. A másik az volt, hogy folytatjuk a Sorosozást. A mostani az lesz, hogy folytatjuk a lopást.

Mi momentumosok hiszünk abban, hogy bármi is volt jellemző az elmúlt 30 év választási küzdelmeire, a program, a terv, a jövőkép a legfontosabb. És fontos már itt, az előválasztáson is.

Máskülönben mi alapján dönthetnétek arról, hogy ki legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és hogy kik legyenek a képviselőjelöltek? Ha nem lennének programok, akkor miről beszélnénk majd a miniszterelnök-jelölti vitán? Dumcsizunk majd, kávézgatunk, elbeszélgetünk majd az időjárásról? Vagy kizárólag abban versengünk, hogy ki tud durvábbat mondani Orbán Viktorról? Orbán Viktorról egy dolgot kell kimondanunk: szétlopta és szétszakította a hazánkat, és méltatlanná vált arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen. 22-ben mennie kell és menni is fog. Pont.

Az előválasztás a programokról, a tervekről, a megvalósíthatóságról, a 2022 utáni Magyarországról alkotott jövőképről kell szóljon. És persze, ütköztessük ezeket, vitázzunk, érveljünk hittel, ésszel, szenvedéllyel és győzzön az, akinek a programja a legjobban meggyőz titeket. Én abban bízom, hogy a Momentum Új Magyarország Terve lesz az.

Őszre lesz közös program is, hiszen erre szövetkeztünk. De a közös program azokból az elemekből kell álljon, melyek a viták során nyertek közös elfogadást, és ezzel a programmal kell képviselje a 22-es választásokon az általatok megválasztott miniszterelnök-jelölt az ellenzéki összefogást. Én hiszem, hogy a Momentum elnyeri a bizalmatokat és az előválasztást követően veletek együtt dolgozhatok miniszterelnök-jelöltként az Új Magyarország felépítésén.

Mert az, hogy új irány kell az egyértelmű. Magyarország katasztrofális állapotban van. Katasztrófa szélén az egészségügy, a gazdaság, az oktatás, a kultúra. Minden, amiért jó volt élni ebben az országban. Sereghajtók lettünk Európában: a statisztikák azt mutatják, hogy nálunk a legalacsonyabb az órabér, nálunk nő leginkább az egyenlőtlenség és nálunk csalják el a legtöbb uniós pénzt.

30 éve ígérik nekünk, hogy utolérjük Európát. Ezt ígérték a rendszerváltás idején, ezt ígérték 2004-ben az Európai Uniós csatlakozásnál. És Orbánék azt ígérték 2010-ben, hogy csupán pár éven belül utolérjük Ausztriát. Mi ma a valóság? Románia mögött kullogunk, de szerencsére Bulgáriát még épphogy megelőzzük.

És most újra kapunk egy esélyt. Egy sokadikat. És talán az utolsót. Ezt most nem ronthatjuk el! Ez a mi közös felelősségünk. Elindítani végre Magyarországot a nyugat irányába.

Ehhez viszont rendszerszintű változásra, bátor, újító, ambíciózus célokra van szükség. Erről szól az Új Magyarország terv, és ezt a tervet fogjuk most még részletesebben kifejteni nektek a mai délután folyamán.

Az Új Magyarország Terv legfontosabb pillérei közül először említem nektek az oktatást.
Szükség van az oktatás teljes és átfogó megújítására. Még pedig a finn minta alapján. Mert mindenki tudja, hogy a finn oktatási rendszer az egyik legjobb a világon.

Az egészségügy újjáépítésével sem várhatunk tovább. Az elképzelhetetlen, látva az egészségügyi rendszer mai összeomlását, hogy ne legyen külön minisztériuma az egészségügynek, felelős és felhatalmazott miniszterrel, aki osztrák minta alapján nyugati színvonalúvá teszi az egészségügyi ellátást.

Az egészségünket hosszú távon azonban csak úgy őrizhetjük meg, ha a környezetünket is megvédjük. Ma a zöld kérdés létkérdés. Legyen Magyarország Közép-Európa legzöldebb országa: Megújuló energiát és fenntartható Magyarországot akarunk!

Nem lesz új Magyarország új, 21. századi, innovatív gazdaságpolitika nélkül.

Nyugat-Európában az átlagos munkaidő közelebb áll a heti 32 órához, úgyhogy nem ördögtől való, ha kijelentjük: 2030-ra az új Magyarországon elérhető lesz a 4 napos munkahét.

Ahhoz, hogy ez valóság legyen, először is versenyképessé kell tenni Magyarországot. Gazdaságpolitikánk mottója a ‘Made in Hungary’ mellett az “Invented in Hungary’ lesz. Nem elég a gyártósorok országának lenni – helyünk van a tervezőasztalnál.

Innovatív gazdaságpolitikánk másik pillére, hogy Magyarország-részvényt kap minden magyar.

A lengyel és a cseh mintához hasonlóan tulajdonossá teszünk minden magyar embert az állami tulajdonú cégekben, így mindenki részesülhet ezek profitjából osztalék formájában.

Euró nélkül sosem leszünk a nyugat része, ezért kormányváltás után a lehető legrövidebb időn belül bevezetjük az Eurót.

A Momentum felelős társadalompolitikájának középpontját a bármikor felhasználható, rugalmas nyugdíj képezi.

Mindenkinek a nyugdíj-megtakarítását egyéni számlán vezetjük majd, amiről 35 év felett bármikor felvehetjük a felhalmozott összeg egy bizonyos százalékát.

Az Új Magyarország Terv utolsó pontja pedig az, hogy Nekünk minden család számít.

Célunk, hogy mindenkinek esélyt adjunk arra, hogy szerető családban, biztos háttérrel nőhessen fel. És hisszük, hogy egy családot nem a benne lévők nemi identitása határoz meg, hanem mindenek előtt az összetartás és a szeretet.

Címke: