AZ ÚJ RENDSZERVÁLTÁS TERVE

2021. Feb. 28. | Magyarország

2022 után kettős feladat vár ránk. Egyrészt felelősségre kell vonnunk azokat a korrupt politikusokat és strómanjaikat, akik az elmúlt években leépítették a magyar demokráciát, és a közpénzek ellopásával, a magyarok bőrén váltak multimilliárdossá. Másrészt egy olyan tisztességes, szabad, európai jogállamot kell építenünk, amelyben soha többé nem fordulhat elő, hogy egy politikai maffia rátelepszik a magyar államra és a magyar gazdaságra. Orbán Viktor és bűntársai mindent megtettek azért, hogy bebiztosítsák magukat: szerződésekben, titkos garanciákban, évtizedes titkosítással, kulcspozícióba ültetett fideszes pártkatonákkal próbálják majd megakadályozni, hogy felgöngyölítsük a magyar történelem legnagyobb országrablását.

A Momentum éppen ezért alkotmányjogászokkal, nemzetközi jogászokkal, közgazdászokkal közösen dolgozott ki egy tervet, amelynek végrehajtásával visszakaphatjuk az országunkat. Ez az Új Rendszerváltás terve, amely vázolja, hogy mit kell tennünk a kormányzás első 3, 30 és 300 napjában.

Egyszer és mindenkorra bebizonyítjuk: Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország.

 

 • Fekete-Győr András, miniszterelnök-jelölt
 • dr. Szigeti Flóra, jogász
 • Ilyés Márton, közgazdász

 

AZ ELSŐ 3 nap

 

A magyar közvélemény ahhoz szokott hozzá, hogy a választásokat követően lassú átmenetre kell készülnie: hogy hetek, hónapok telnek el, amíg az új kormány megalakul. Normális helyzetben, normális demokráciában ez lehet, hogy elég lenne.

2022-ben nem lesz elég.

Sőt: a Fidesz felelősségre vonásának legfontosabb intézkedéseit az első három nap meg kell lépnünk. Gyorsan és határozottan kell majd cselekednünk. Mert Orbán Viktorék is gyorsan és határozottan akarnak lelépni az országból.

 

 1. AMILYEN GYORSAN CSAK LEHET, MEGALAKÍTJUK AZ ÚJ KORMÁNYT. 

A választásokat követően nem várhatunk, mert a Fideszben már most készülnek a bizonyítékok eltüntetésére, a vagyonuk kimenekítésre. Ennek érdekében amilyen gyorsan csak lehet, megalakítjuk az új kormányt. Ha kell, a győzelem másnapjától minden nap az utcára vonulunk, ezzel is kényszerítve a köztársasági elnököt arra, hogy ne húzza az időt, azonnal kérje fel a győztes miniszterelnököt az új kormány megalakítására.

Nem lesz elhúzódó koalíciós alku – a győztes pártok azonnal kormányt tudnak majd alakítani. A kormányalakítással párhuzamosan az állami szervek, a rendőrség, az ügyészség, az adóhatóság is pontosan tudni fogják, ki az, aki az új többség bizalmából az egyes minisztériumokat vezetni fogja. Az állami szerveknek nem kell többet szemet hunyniuk a politikusok által elkövetett bűncselekmények felett, és nem kell többet bevédeniük Orbán Viktort és strómanjait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc például napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhet.

 

 1. CSATLAKOZUNK AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ

2004-es csatlakozásunk óta napi kétmilliárd forint uniós pénz érkezett Magyarországra – de ennek a pénznek túl nagy része vándorolt a fideszes strómanok és Orbán Viktor családtagjainak zsebébe. Soha többé nem engedjük, hogy az uniós pénzeket a sajátjaként kezelje egy kormány: a kormányváltás után azonnal csatlakozunk az Európai Ügyészséghez.

 

 1. MEGAKADÁLYOZZUK A BIZONYÍTÉKOK ELTÜNTETÉSÉT

A kormányváltás után a bizonyítékok eltüntetése lesz a fideszes bűnszervezet legsürgetőbb feladata. Ezt minden eszközzel megakadályozzuk: számlamozgást, utalást nem lehet törölni, az elektronikus jegyzőkönyvek pedig nem egy példányban léteznek. Hiába gyártják majd a választás hajnalán az épp futó szerződések meghosszabbításáról szóló papírokat, a kamu teljesítési igazolásokat, ennek a papírozásnak azonnal megálljt fogunk parancsolni. A kormányváltás másnapján pedig az EU pénzmosás elleni szerveinek segítségét kérjük, hogy felgyöngyölítsük ezeket a pénzmozgásokat.

 

 1. A VÁLASZTÁS UTÁN NEM SZÁLLHATNAK FEL AZ OLIGARCHÁK MAGÁNREPÜLŐI

Az elveszített választás biztos rémültté, riadttá teszi majd a fideszes politikusokat és a strómanokat. Lesznek, akik menekülni próbálnak majd. Gondoskodni fogunk róla, hogy a strómanok magánrepülői ne szállhassanak fel.

 

 1. AZONNAL ELZÁRJUK A FIDESZES PÉNZCSAPOKAT

A fideszes strómanokra szabott közbeszerzési eljárásokat, uniós pályázatokat azonnal felfüggesztjük. A kormányváltás után nem gazdagodhatnak tovább az adófizetők pénzén.

 

 1. ÁLLAMI HIRDETÉSSTOPOT RENDELÜNK EL

A Fidesz egyik legnagyobb fegyvere a strómankézben lévő, kizárólag állami hirdetésekből élő propagandamédiája: az Origo, TV2, a KESMA. A ti pénzetekből keltik a nap huszonnégy órájában a gyűlöletet. Azonnali állami hirdetés- és reklámstopot rendelünk el, hogy egyetlen forint közpénz se jusson a Fidesz által elfoglalt médiumokhoz.

 

 1. FELCSÚTI PER

A fenti adminisztratív és kormányzati intézkedések arra alkalmasak, hogy gyors megálljt parancsoljanak a bizonyítékok elrejtésének, a vagyonkimentésnek, a menekülésnek. De arra nem, hogy Magyarország megkárosítói tartósan börtönbe kerüljenek. Erre egy jogállamban csak bírói eljárásban van mód.

Ezért a választások után elindítjuk a magyar demokrácia legnagyobb és legfontosabb perét: a Felcsúti Pert. A vádlottak padján a maffiaállam fő bűnösei fognak ülni, és a közvélemény nyilvánossága előtt felelnek tetteikért. És viselik majd azok következményeit. Mert Magyarország soha többet nem lesz következmények nélküli ország.

 

AZ ELSŐ 30 NAP

 

A választást követő első harminc napban alapvető személyi változásokkal elérjük, hogy a Fidesz-káderek ne akadályozzák meg az Új Rendszerváltást, és bevonjuk a nyilvánosságot a felelősségre vonási és ellenőrzési lépésekbe. 

 

 1. ELTÁVOLÍTJUK A POLITIKAI HELYTARTÓKAT A MINISZTÉRIUMOKBÓL ÉS ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKBŐL

Száműzzük a minisztériumokból és az állami intézményekből a politikai ejtőernyősöket – ami a teljes apparátus 1%-ÁT SEM ÉRI EL. Nem a tisztességesen dolgozó szakembereknek kell aggódniuk, a nyakukra ülő, alkalmatlan politikai helytartókat fogjuk eltáovolítani a vezető pozíciókból a NAV-ban, a kormányhivatalokban, és mindenhol, ahol erre szükség van.

Az a szakembergárda pedig, amely kész átvenni a minisztériumok és állami intézmények vezetését, rendelkezésre áll. A szövetséges pártokkal együtt nem pártkatonákat, hanem szakembereket fogunk szakmai pozíciókba kinevezni.

 

 1. NYILVÁNOSSÁGRA HOZZUK A TITKOS DÖNTÉSEK MÖGÖTTI HATÁSTANULMÁNYOKAT

A Fidesz az elmúlt 10 évben magánrepülőkön és stróman-jachtokon döntött az egészségünkről, a jövő nemzedékéről, és nem utolsósorban az állam vagyonáról. Ezzel a gyakorlattal szakítani fogunk.

 

Első lépésben nyilvánosan elérhetővé tesszük a közigazgatási szervek pályázati alapon hozott döntéseit, azok indokait, de a jogalkotásokat megelőző hatástanulmányokat is. Szakítunk azzal a gyakorlattal is, hogy nincs valódi nyoma a kormányülésen elhangzottaknak: ismét jegyzőkönyvezni fogjuk a kormányüléseket – nincs takargatnivalónk a jövő elől.

Az utóbbi években országgyűlési képviselők, elsősorban a velünk szövetséges Szél Bernadett és Hadházy Ákos kérdések tömkelegével bombázták az állami szerveket. E kérdéseik jórészt válasz nélkül maradtak. A választás utáni első 30 napban a kormány minden tagja utasítani fogja a felügyelete alá tartozó közigazgatási szerveket e kérdések megválaszolására.

 

 1. KIEMELT ÁLLAMI VÉDELMET KAPNAK A LOPÁST LELEPLEZŐ TANÚK ÉS KÖZÉRDEKŰ BEJELENTŐK

Orbán Viktor bosszújától félve sokan nem mernek tanúskodni, vagy nem merik jelezni az általuk egyébként ismert zűrös ügyeket. Az átláthatóság és a bűnök leleplezése érdekében ezért megerősítjük a közérdekű bejelentők védelmét és egyszerűsítjük, elérhetőbbé tesszük a közérdekű bejelentés intézményét. Vagyis ha valaki politikus vagy választott tisztviselő lopásáról értesül, és bejelenti, kiemelt védelmet kap a magyar államtól.

 

 1. ELÉRJÜK, HOGY EGYMÁST ADJÁK FEL A BŰNÖSÖK

A fideszes maffiaállamot pont azért lehet majd megtörni, mert ilyen nagyra nőtt. A kormányváltás után a korrupcióellenes ügyészség  olyan módszerekkel göngyölítheti fel az államra ráépült bűnszervezetet, amilyennel csak akarja. Ha drogbárókat és fegyverkereskedőket le lehet kapcsolni, Mészárost is sikerülni fog.

A játékelméletből jól ismert fogolydilemmával szembesülnek majd a korrupt politikusok és strómanok is: vagy együttműködnek és feladják korrupt társaikat, vagy a feljelentés megtételének elmulasztása miatt adott esetben még súlyosabb büntetés vár rájuk. Sok jogszabály ma is adott, és mi minden olyan eszközt biztosítani fogunk a korrupcióellenes ügyészség számára, amire szüksége lesz a korrupciós hálózatok felderítéséhez, a “nagy halak” bíróság elé állításához.

 

 1. VISSZAVESSZÜK A FIDESZES ALAPÍTVÁNYOKBA KIFOLYATOTT PÉNZEKET

 

A jogállam lényegi eleme, hogy nem egyes személyektől függ és nem is kerülhet függésbe egyénektől – a jogállam intézmények és szerepek összessége, amik állandóságot és elszámoltathatóságot biztosítanak. Ennek az alapevnek mond ellent a Fidesz minden olyan intézkedése, amellyel örök időkig bebetonozzák magukat a hatalom vagy a közpénzjellegét elvesztett közvagyon birtokosaiként.

 

A Fidesz a választási vereségtől félve közalapítványokba próbálta kimenekíteni a közpénzt, hogy kormányváltás után ne az új parlament, hanem akkor is a Fidesz által még most kinevezettek rendelkezhessenek vele. A kormányváltás után közpénznek fogunk tekinteni minden egyes forintot, amit a Fidesz a saját alapítványaiba szervezett ki – és garanciákat alkotunk arra, hogy a jövőben a politika ne tudja elfoglalni a közalapítványokat.

 

 1. BÜNTETHETŐVÉ TESSZÜK A HAMIS VAGYONBEVALLÁSOKAT

A vagyonkimentés és pénzmosás fő technikáit pontosan azonosítottuk, és megvannak az eszközök ezek megszüntetésére. Végre büntethetővé tesszük a hamis vagyonbevallásokat. Aki hazudik a vagyonnyilatkozatában az bíróság elé kerül. Sőt, norvég mintára bárki név szerint kereshet majd rá a választott politikusok és az állami vezetők adóbevallásaira.

 

 1. VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLATOT VEZETÜNK BE 

Újra bevezetjük a vagyonosodási vizsgálatokat. Azoknak a politikusoknak, állami vezetőknek, Fidesz-közeli vállalkozóknak, akik több százmilliós ingatlanokra, földekre, jachtokra és kastélyokra tettek szert, igazolniuk kell majd a vagyonuk eredetét – ha pedig nem tudják igazolni, nem fogunk megállni az adójogi következményeknél.

 

 1. ÚJRANYITJUK A GYANÚS KÖZBESZERZÉSI AKTÁKAT

Az első 30 nap során újranyitjuk a gyanús közbeszerzési aktákat. E téren Hadházy Ákos vizsgálatai és Cseh Katalin tapasztalatai az Európai Ellenőrző Bizottságában megadják majd az alapot: politikusaink már most figyelik és rögzítik a gyanús ügyeket, amelyeket a kormányváltást követően azonnal peresíthetünk, vagy belső vizsgálatokat indítunk.

 

 1. NYILVÁNOS MEGHALLGATÁSOKAT SZERVEZÜNK A NER 12 ÉVÉNEK SZIMBOLIKUS ÜGYEIBEN

 

Parlamenti vizsgálóbizottságok fogják beidézni a korrupt politikusokat és strómanjaikat, akiknek válaszokat kell majd adniuk a választók kérdéseire. A megjelenés kötelező lesz, a vizsgálóbizottságok pedig minden eszköt megkapnak, hogy hatékony felderítőmunkát végezhessenek, és kész ügyirattal fordulhassanak az ügyészséghez a megbízatásuk végén.

 

AZ ELSŐ 300 NAP

 

 1. EGY MINISZTERELNÖK CSAK KÉT CIKLUSON ÁT TÖLTHETI BE A POZÍCIÓJÁT

Az első 300 napban törvényt fogadunk el arról, hogy egy miniszterelnök csak két cikluson át tölthesse be a pozícióját. Mert soha többé nem történhet meg Magyarországon, hogy a kevesek uralkodnak sokak felett, és hogy egyetlen ember kénye-kedve szerint alakuljon a nemzet sorsa.

 

 1. VISSZAADJUK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL ELVETT FORRÁSOKAT

 

A Fidesz egyik legnagyobb bűne az önkormányzatok kivéreztetése. Az önkormányzati függetlenség irányába tett legfontosabb lépéseket a kormányzás első harminc napjában meglépjük, a 2019-2022 között az ellenzéki önkormányzatoktól elvett forrásokat pedig visszaadjuk.

 

 1. FELÁLLÍTJUK A KORRUPCIÓELLENES ÜGYÉSZSÉGET

A korrupcióellenes harc jegyében a kormányváltás után független Korrupcióellenes Ügyészséget állítunk fel, amely a korrupcióellenes ügyésszel az élén az elmúlt időszak minden lopásának utánamegy.

 

 1. ÁTLÁTHATÓ KÖZBESZERZÉSI RENDSZERT HOZUNK LÉTRE

Tisztességes, átlátható közbeszerzési rendszert hozunk létre: könnyen kereshető online adatbázisba rendezzük a múltbeli állami vásárlásokat és összevetjük a valódi piaci árakkal.

 

 1. FELÜLVIZSGÁLJUK A „KIEMELT” KÖZBESZERZÉSEKET

 

Mondvacsinált „kiemelt nemzetgazdasági érdek” címszóval rengeteg beszerzést kivontak a közbeszerzési szabályok alól. Ezeket a kormányváltás utáni 300 napban mind elővesszük és tartalmilag kivizsgáljuk. A Fidesz nem csak az államot, de a gazdaságot is leuralta. Történelmi küldetésünk, hogy megszabadítsuk a magyar gazdaságot a ráépült, bűnszervezetektől.

 

 1. A VISSZASZERZETT VAGYONBÓL SEGÍTJÜK KI A NEHÉZ HELYZETBE KERÜLT MUNKAVÁLLALÓKAT

Korábban gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos lebukás esetén mindig a kisbefektetők, az alvállalkozók és a betétesek pénze úszott el a végén, míg a tulajdonosok és a menedzsment mosta kezeit. 2022-től nem a Questor, Szeviép, Postabank forgatókönyve szerint mennek majd ezek az ügyek! Nyilvánvalóan a közpénzcsapok elzárása után csődök, felszámolási eljárások gyűrűznek majd végig a stróman-cégeken. Mi megvédjük a tisztességes magyar cégeket, munkavállalókat, beszállítókat: őket fogjuk először kifizetni a visszaszerzett vagyonból.

 

 1. BEVEZETJÜK A KASTÉLYADÓT, KASZINÓADÓT, JACHTADÓT, MAGÁNREPÜLŐ-ADÓT

2022-től megadóztatjuk a közpénzen gazdagodott strómancégek vagyonát, és a kedvenc játékszereiket: a kastélyokat, a kaszinókat, a jachtokat, a magánrepülőket.

 1. FELSZABADÍTJUK A NER ÁLTAL LEURALT MAGYAR BANKSZEKTORT

Tudjuk, hogy a fideszes bankok és a fideszes cégek szoros összefonódásban működnek: az előbbiek hitelezik az utóbbiakat. A strómanok pedig nyakig ülnek az adósságban – mivel bankhitelekkel tudták a leggyorsabban bekebelezni az újabb és újabb cégeket. Bankholding Zrt. néven épp most olvasztják össze a Takarékbankot, MKB-t és a Budapest Bankot – rengeteg közpénzből vásárolt az állam bankokat, feltőkésítette őket majd annak töredékéért átjátszotta Mészáros Lőrincnek. Miközben kormánytagok családtagjai másfélmilliárdos hiteleket kapnak földvásárlásra. Ennek a történetnek minden pontját fel tárjuk, felelni fognak az eltűnt közvagyonért.

 

 1. ÚJRASZERVEZZÜK A KÖZMÉDIÁT

Szigorú követelményekhez kötjük a közpénz felhasználását, és korlátozzuk a médiakoncentrációt, ami a felvásárlások forrásainak és a kereszttulajdonlások ellenőrzésére is kiterjed majd. És ahogy már említettük: 1 évig nem lesznek állami hirdetések, mert most ezen keresztül finanszírozzák a propagandát. A közmédiát pedig a nulláról szervezzük újra, hogy végre legyen valódi közszolgálati média Magyarországon.