A zöld kérdés létkérdés

2021. Apr. 27. | Beszédek

Urfi Máté, a Momentum KlímaKörök vezetője

Dübörög a klímaváltozás. Télből tavaszba, majd tavaszból télbe ugrunk egy hét alatt. Nyáron elviselhetetlen a hőség, miközben telek múlnak el úgy, hogy nincs miből hóembert építeni. Ha szeretnénk még valamit megőrizni a megszokott évszakainkból, ha zavaróak a mindent elárasztó poloskák, ha nem csak katonás sorokban ültetett fák jelentik nekünk az erdőket, akkor jobban kell vigyáznunk a bolygónkra. És ami a bolygónak jó, az nekünk is jó, mert mindenkinek joga van a tiszta, élhető környezethez! 

A célunk az, hogy legkésőbb 2050-re karbonsemlegessé tegyük hazánkat. Ezt a célt a jelenlegi tempóban viszont nem érjük el. Bátrabbnak kell lennünk: a jelenlegi 40%-os terv helyett 2030-ra legalább 55%-os kibocsátáscsökkentést érünk el.

Ennek érdekében minden évben legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését végezzük el, valamint évente legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszert telepítünk. Célunk, hogy minél többen termelhessék meg maguknak a saját tiszta energiájukat. Pontosan ezért támogatjuk a közösségi tulajdonban lévő naperőműveket is, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy megóvjuk a termőföldeket és a zöldterületeket, ezért előnybe hozzuk a barnamezős, ipari környezetben épülő naperőműveket.

A napenergia viszont nem elég. Újra lehetővé tesszük a szélerőművek építését is. 

De nem csak tiszta energiára, tiszta levegőre is szükségünk van. Az egészségtelen, rossz levegő minden magyar életét károsítja: évente mintegy 14 000 ember hal meg hazánkban a magas légszennyezettség miatt.

Ideje fellélegezni: belvárosainkban tiszta zónákat hozunk létre, ahova a legszennyezőbb autók nem hajthatnak be. 2035-től pedig Magyarországon sem lehet új benzines vagy dízelüzemű autókat forgalomba helyezni, de megakadályozzuk a legszennyezőbb autók importját is.

A buszok sem kivételek: az évtizedek óta használt járműpark erősen növeli a levegő helyi szennyezettségét, ezért újakra cseréljük pöfögő, elavult buszainkat.

A légszennyezéshez jelentős mértékben járul hozzá a nem megfelelő lakossági tüzelés is. Itt a célunk az ezt használók segítése úgy, hogy a házuk meleg maradjon, de levegőjük tisztább legyen. Kivezetjük a lignittüzelést, szankcionáljuk a szemétégetést, miközben támogatjuk a hatékonyabb kazánok beépítését. 

Megvédjük természeti értékeinket; megállítjuk a Balaton, a Fertő-tó, és a Velencei-tó pusztítását. A korrupt elit beépítési lázának gátat kell szabni legszebb tavaink környékén. A még megmaradt természetes partszakaszokat kiemelt védelemben részesítjük. Az illegális természetpusztítást nem csak büntetjük: az eredeti állapotot is vissza kell állítani.

Fontos, hogy településeink is megújuljanak, és készen álljanak a szélsőséges időjárás kihívásaira. Élhető városokat fejlesztünk, ahol mindenkinek lehetősége van fél órán belül elérnie a munkahelyét, iskoláját vagy épp orvosát.

Utcazöldítési programot indítunk, ami lehetővé teszi, hogy minden megyei jogú város évente legalább egy utcát kizöldítsen. Törjük fel a betont!

A közterületeket közösen kell megtervezni. A szakmai szervezetek mellett tehát a helyi lakosságot is bevonjuk a tervezésbe. A hatástanulmányokat, és a költségvetést nyilvánossá tesszük, nincs több titok!

Teret kell adni a gyalogosoknak és bicikliseknek. Évente legalább 100 kilométernyi kerékpáros sztrádát építünk nagyvárosainkban, miközben szabályozzuk az elektromos rollerek és egyéb alternatív közlekedési eszközök használatát. Így a biztonságot növeljük, a konfliktusokat pedig csökkentjük.

Végül beszéljünk a közösségi közlekedésről. A célunk az, hogy jó kedvvel üljenek át autóból vonatra az emberek, hogy ne legyen hátráltatva valaki azért, mert nincs autója, hogy ne legyen már két felnőttnek is olcsóbb kocsiba pattanni, ha le akarnak menni a fővárosból a Balatonra. 

Egységes, országos kártyarendszert vezetünk be, amivel az összes tömegközlekedési eszközt igénybe lehet majd venni. Az utazók kényelmét innovatív, arányos és a gazdaságos kihasználásra ösztönző tarifarendszer segíti.

Mindeközben a legeldugottabb falvakban is megbízhatóvá tesszük a tömegközlekedést. A fél járást körbebolyongó lepusztult buszok helyett a falvaknak mikrobuszt biztosítunk, ami a lakossági igényekhez igazodva viszi utasait a iskolába, óvodába, vagy épp a legközelebbi vasútállomásra.

A vasúti közlekedést a távolsági és regionális közlekedésben is versenyképessé tesszük.  Korszerű utastájékoztatással,  ütemes menetrenddel és más utasközpontú fejlesztésekkel elérjük, hogy a vasút reális alternatívája legyen a közúti közlekedésnek.

Zöld programunkban nincs csoda. Egész egyszerűen mi az emberek egészségét, hétköznapi jólétét és a környezet tisztaságát fontosabbnak tartjuk a gyors, átgondolatlan, megalomán fejlesztéseknél.

Mi hosszú távra tervezünk ezen a bolygón maradni. 

Címke: