A kultúra nemzeti alap

2021. Apr. 27. | Beszédek

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa

A kultúra nemzeti alap. Mi hiszünk a kultúra szabadságában. Abban, hogy csak a tehetség és a művészi érték számít, nem a világnézet, vagy a politikai meggyőződés. A kultúra mindenkié. Az, ami összeköt minket, magyarokat. Ezért szakmai szempontok mentén, a tehetségre összpontosítva szervezzük újra a mostani, átláthatatlan és kizárólag a lojalitásra épülő rendszert. Célunk, hogy mindenki számára biztosítsuk a kulturális és a világnézeti szabadságot, és az, hogy ehhez az állam támogató környezetet teremtsen.

 Visszaadjuk a helyi közösségeknek a saját színházaikat. Megszüntetjük az állammal közös fenntartású színházak rendszerét,  biztosítjuk azok művészi szabadságát és biztosítjuk a színházak, bábszínházak, művészeti együttesek fenntarthatóságát is.

Az ország jövője a helyi közösségek kezében van, a helyi közösségek ereje pedig az alulról jövő kezdeményezésekben rejlik:  ezért kiemelten támogatjuk a települési művelődési házakat, könyvtárakat, amelyek működtetésébe a civil szervezeteket is bevonjuk. 

Mi megbecsüljük azokat, akik nap mint nap a kultúráért és a kultúrában dolgoznak..  Életpálya programot indítunk a kulturális szakembereknek, bevezetjük a kulturális közszolgálati jogviszonyt, és 21. századi jövedelmet biztosítunk számukra.

Nyitott, az ellentmondásokat is feltáró, párbeszédre épülő emlékezetpolitikát folytatunk. Elismert tudósok, művészek segítségével valódi tartalommal, a nemzet egységét megjelenítő eseményekkel töltjük meg nemzeti ünnepeinket. 

Biztosítjuk a kulturális örökség életben maradását. Annak megőrzése fontosabb a beruházók érdekeinél, ezért erős és független örökségvédelmi hatóságot hozunk létre.

Számunkra a kultúra nemzeti alap!

Ahogy alap az is, hogy az Új Magyarország meghatározza a helyét és másokhoz való viszonyát. Erről Naszádos Zsófia, külpolitikai szakértő, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje beszél. 

Címke: